Priče za laku noć i zašto je dobro da ih tate čitaju

Čitanje se uglavnom smatra ženskom aktivnošću ali djeca su više zainteresirana kada im očevi čitaju – jer je to nešto posebno.

Posljednja dva velika istraživanja – harvardsko i znanstvenog časopisa British Journal of Educational Psychology – pokazala su da očevi čitanjem priča za laku noć svojoj djeci uvelike utječu na razvoj jezika i pismenosti kod djece, kao i na to da djeca češće uživaju u čitanju.

Naime, istraživanje koje je proveo spomenuti časopis pokazalo je da postoji pozitivna veza između toga koliko tate čitaju (od knjiga do novina) i pojave da djeca vole čitanje i u njemu uživaju. Jedna druga studija, koju je proveo National Literacy Trust (organizacija koja promiče pismenost), pokazala je da očevi koji su inače preokupirani poslom i uglavnom u stisci s vremenom, imaju velike korist od čitanja, jer se tako bolje povezuju sa svojom djecom.

Postoje i istraživanja koja iznose da djeca, kojoj očevi čitaju, postižu bolje rezultate u školi, a pogotovo u predmetima kao što je matematika.

Harvardska studija pokazala je da kada muškarci čitaju priče svojoj djeci, da ih oni ohrabruju da se više koriste svojom maštom. To je istraživanje pokazalo da djeca imaju više koristi kada im tate, umjesto mama, čitaju priče za laku noć. Naime, studija je pokazala da pitanja koja muškarci postavljaju kad čitaju djeci potiču maštovite rasprave. Istraživači tvrde da je to bolje za razvoj jezika kod djece jer im se tako postavlja više izazova. Nakon što su roditelji, za potrebe studije, godinu dana čitali svojoj djeci, pokazalo se da su posebno djevojčice imale koristi kada su im čitale muške osobe.

Dr. Elisabeth Duursma, koja je vodila ovo istraživanje, tvrdi: „Utjecaj je ogroman, posebno ako su tate počele čitati djeci mlađoj od dvije godine. Čitanje se uglavnom smatra ženskom aktivnošću te su djeca više zainteresirana kada im očevi čitaju – jer je to nešto posebno”.
Ona je otkrila da ovom zadatku žene i muškarci pristupaju drugačije, s time da će žene postavljati više „činjenična” pitanja, poput „Koliko jabuka vidiš?”, dok muškarci više vole postavljati ona apstraktna, piše Daily Mail. „Tate će vjerojatnije reći nešto poput: „Oh, pogledaj, ljestve. Sjećaš li se onih ljestava koje sam imao u svojem kamionetu?” rekla je dr. Duursma.

Stručnjak za roditeljstvo, Justin Coulson dodao je da čitanje djeci proširuje njihov rječnik. „Pomažemo im da se osjećaju sigurnima i ovo će imati dubok učinak na njihove kapacitete učenja”, dodao je Coulson.

5 razloga zašto bi tate trebale čitati priče za laku noć

  1. Tate čitanje priča podižu na sasvim novu razinu.

Kad mama čita priču, ona se češće usredotočuje na osjećaje likova, dok je tatina verzija češće usmjerena na nešto što će djetetu imati posebno značenje.
Kad tata čita priču, nikad se ne gdje će on i dijete završiti. Hoće li nastaviti razvijati priču proizvoljno, odlutati u neki zajednički događaj na koji ih je podsjetila priča, ili pričati o tome kako su proveli dan.
Tata će češće čitanje priče pretvoriti i u igru, izmjenjujući namjero dijelove priče, samo da bi se dijete uključilo i ispravljalo ga.

  1. Priče za laku noć vode do više zanimljivih priča iz stvarnog života.

Tata koji umire od smijeha čitajući priču uživljen u izmjenu glasova, djeca koja se igraju priče koju su čula prije spavanja, i uključuju roditelje u svoju igru, obogaćuju svakodnevicu obitelji.

  1. Tatino čitanje donosi više koristi dječacima.

Tate se lakše emotivno povezuju s djevojčicama. Međutim, nekoliko je istraživanja pokazalo da je čitanje za laku noć, iako donosi dobrobiti i kćerima, jedna od aktivnosti koja promovira najjače povezivanje između tata i sinova.
Čitanje daje priliku čak i tatama koji imaju jako malo slobodnog vremena na raspolaganju, da stvore jedinstvenu i čvrstu vezu s djecom.

  1. Knjige utječu na bolje ponašanje djece.

Čitanje priča ne utječe samo na višu razinu pismenosti i jezične vještine, koje zajedničko čitanje jača. Zajedničko čitanje utječe na sveukupno bolje ponašanje djece, te višu razinu koncentracije.

  1. Čitajući naglas, tate se oslobađaju stresa.

Rutina zajedničkog čitanja priča za laku noć nije opuštajuća samo za djecu već pomaže i odrasloj osobi koja čita.
Istraživanje Sveučilišta u Sussexu pokazalo je da je čitanje najučinkovitiji način prevladavanja stresa – utječe na smirenje srčanog ritma i opušta mišiće već nakon šest minuta.
Čitajući djeci i isprobavajući različite tehnike čitanja naglas, tate usavršavaju vještinu čitanja, jačaju samopouzdanje i povjerenje u vlastite roditeljske sposobnosti, a dublja veza koja se stvara između djeteta i tate utječe na tatinu veću angažiranost oko djetetova učenja (što donosi dodatne dobrobiti za dijete).

                                                                                                                                                                                                               Preneseno s Roda.hr     (Članak je objavljen u okviru projekta Budi tata – aktivno sudjeluj u odgoju djece.)

Povezane recenzije

Čitaj mi opet i opet i opet i opet i opet i opet….

Čitaj mi opet i opet i opet i opet i opet i opet….

Svakom je roditelju drago kada dijete pokaže interes za knjige i kada na malom licu može vidjeti osjećaj sreće, uzbuđenje, zainteresiranosti dok mu čita priču. Nije mu teško istu priči pročitati ni dva, ni tri ni pet puta zaredom, ali kada već i roditelj i dijete i...

Knjigu pod bor

Knjigu pod bor

Već sredinom listopada police trgovina počele su se puniti božićnim asortimanom. Koliko god voljeli božićne blagdane i „najčarobniji“ mjesec u godini, za mnoge je to bilo pomalo šokantno i prerano da bi razmišljali o božićnim ukrasima, lampicama i božićnim motivima....