O stranici

Misao vodilja portala Sve o knjigama bila je čitati knjige koje čitaju naša djeca.

Kao što se brinemo da se naše dijete redovito i zdravo hrani, da dovoljno spava, da se dovoljno igra i druži, da bude pristojno obučeno važno nam je i da čita dobre knjige prikladne njegovu uzrastu.

Smatramo da uz nacionalne kampanje i strategije za poticanje čitanja, programe i edukacije o važnosti čitanja, naša, roditeljska kampanja je primarna u osiguravanju, onoga što crno na bijelo piše u našem Ustavu, „djetetova prava na potpun i skladan razvoj njegove osobnosti“.

A budući da znamo koje su vrijednosti i važnosti čitanja, uvjereni smo da je čitanje dobrih knjiga korak u dobrom smjeru. I zato svaka naša recenzija uz kratak sadržaj ima i oznaku  je li primjerena uzrastu kojem je namijenjena ili za koji se preporučuje.

Zeleno su označene knjige koje su tematski i načinom obrade sadržaja primjerene uzrastu kojem su namijenjene.

Žuto su označena djela  čije teme zahtijevaju određenu zrelost čitatelja i djela koja imaju neke dijelove koje djeci treba protumačiti na ispravan način.

Crveno su označene knjige koje su tematski i načinom obrade sadržaja neprimjerene uzrastu kojem su namijenjene.

Bilo bi nam drago kada biste nam napisali svoje mišljenje ili prijedloge knjiga čije biste recenzije željeli pročitati na našim stranicama. Podaci za kontakt su u rubrici Kontakt.

Ako biste dio svoga vremena uložili u poboljšanje portala Sve o knjigama pišući recenzije knjiga ili članaka (pro bono), javite nam se. Podaci za kontakt su u rubrici Kontakt.

Svi smo puno puta pročitali: Ova je knjiga fantastična. Osvojit će vas na prvu. Promijenit će vam život. Originalna, uzbudljiva radnja. Knjiga godine. Hit roman. Vješto napisano… pa smo posudili knjigu (ili je kupili :|, poklonili :S), a onda smo se šokirali i razočarali.

Ni „d“ od dobre knjige. (Ruku na srce kada smo posljednji put pročitali da je neka knjiga loša. Sve sama            remek-djela.)

A doživjeli smo i to da nas 9-godišnji sin zadubljen  u čitanje, konačno, lektirnog naslova pita: „A što je to…?“ (riječ za koju mislimo da smo pogrešno čuli).

I zato trebamo uzeti stvar u svoje ruke, tj. knjige u ruke i provjeriti koje su to zaista dobre knjige.

Vjerojatno je preambiciozno reći da ćete ovdje pronaći baš sve o knjigama, no svoje smo ciljeve postavili visoko (što je čovjek bez ideala) te ćemo nastojati da ovaj portal bude na pomoć u potrazi i nalaženju dobrih knjiga prije svega za djecu.

Da zaključimo: Sve o knjigama je za sve koji žele znati koja je knjiga kvalitetna  za djecu da bismo, u ono malo vremena koje imamo uz svakodnevne obveze, čitali knjige koje će nas oplemeniti i inspirirati. Za sve one koji naslućuju da nisu svi lektirni naslovi sigurna zona za našu djecu. Za sve one koji ne žele provoditi sate u knjižarama listajući knjige (a znamo da ima i onih koji baš u tome uživaju, pa nek im bude)  ili iščitavati jednoobrazne recenzije o genijalnosti neke knjige  da bi odabrali dobru knjigu ili pak za sve one  koji se ne žele crvenjeti kad jednom shvate kakvu su knjigu poklonili.