Čitanje i ljetni praznici: sukob interesa?

Ljetni školski praznici katkad se pokažu kao dvosjekli mač. Jedva čekamo to dugo toplo ljeto a onda se razočaramo jer smo planirali ono što se na kraju nije ostvarilo ili nas je uhvatila dosada i fjaka ili nam je presudila neka treća kob. Kao na primjer da  naša djeca imaju potpuno drugačije shvaćanje kvalitetno provedenoga vremena od nas. Isplaniramo more aktivnosti, isurfamo internet uzduž i poprijeko, znamo za sve radionice, igraonice, slikaonice, kampove, radna vremena i postave muzeja, izložaba i zbivanja u svom gradu, a onda se sudarimo s „ajoj“, „ja to ne bi“, „to je baš dosadno“, „ma ne, to je glupo“…  A ako tome dodamo i čitanje knjiga ili ne daj Bože lektirni popis od iduće školske godine Big bang će biti mala beba u usporedbi s reakcijom koju ćemo dobiti.

Moguće je da trebamo povući ručnu i izbalansirati stvari.

Trebaju li djeca čitati pod praznicima?

Da, trebaju. Ali treba imati na umu da su djeca cijelu školsku (i vrtićku) godinu naporno učila i obavljala svoje školske i izvanškolske aktivnosti. Pogotovo su se stvari zahuktale pred kraj školske godine. Pa je posve razumljivo da se nekima lagano diže kosa na glavi ako spomenete čitanje pod praznicima. Odmor, duže spavanje, bezbrižnost, sloboda, igra, trčanje, kupanje, špricanje, penjanje, maštanje, dosađivanje (koje, nažalost, polako izumire)… ono je što trebamo priuštiti djeci na ljetnim praznicima. Ponekada zaboravimo da je dječji posao igranje. Igra na otvorenom utječe na fizički, emocionalni, socijalni i kognitivni razvoj djece jer igranjem djeca poboljšavaju svoje vještine. Isto se događa i druženjem, razgovaranjem s vršnjacima.

Umijeće je iz svakodnevne užurbanosti i obveza usporiti i snaći se u laganijem ritmu. Opustimo se… Praznici su dovoljno dugi da sve stignemo i da djeca obave svoje kućanske obveze i da se slobodno poigraju i da sudjelujemo u zajedničkoj aktivnosti i da čitaju. Nije dobro da mozak bude na paši dva mjeseca. Mogućnosti čitanja su široke: da s djecom odaberete knjige koje im se sviđaju, da im vi nešto nenametljivo preporučite, da im ponudite strip, rješavalicu, mozgalicu, elektroničku ili zvučnu knjigu, da se dogovorite da svi u domaćinstvu  čitate pola sata dnevno, da naizmjence čitate stranice ili poglavlja kada je npr. vani pripeka, zvizdan, vrućina, sparina, žega, pasja vrućina…

 

Lezi pod palmu i uživaj s knjigom

Da bismo olakšali izbor u moru i brdu knjiga, predlažemo nekoliko naslova s naših stranica:

Detektiv Dinko je dobar sučitatelj djeci nižih razreda osnovne škole jer je zanimljiv, maštovit, razigran a knjige sadrže kraće priče koje se mogu čitati zasebno.

Mrljek i Prljek dvije su zloćkaste bakterije koje uvijek smišljaju neke gadosti: na smrdljivom putovanju, na zbrčkanome prespavancu, na fujkastom rođendanu uz bljakavi napitak. Za vrtićku djecu.

Tajna lubanje koja govori kriminalistički je roman za djecu iz edicije Tri detektiva, Alfred Hitchcock predstavlja za djecu. U istoj su ediciji objavljena četiri romana. Knjiga će biti zanimljiva djeci od 12 godina.

Lovci na potonulo blago pustolovni je roman za djecu do 13 godina koji će zaokupiti dječju maštu jer se radnja događa na moru tijekom ljetnih praznika.

Romani za djecu Pavla Pavličića isprobani su recepti za dobro provedeno vrijeme uz knjigu: bio to Zeleni tigar ili Dva duga dana ili lektirni naslov Trojica u Trnju.

Slično kao Pavličić i Anto Gardaš iskušani je dječji pisac, npr. Tajna zelene pećine knjiga je o morskoj pustolovinu trojice prijatelja koja drži pažnju čitatelja do kraja.

Još jedna tajna: Tajna ogrlice sa sedam rubina  u koju je upletena legenda o Crnoj kraljici.

Planina tri pećine ili Tajna treće pećine knjige su namijenjene djeci od 8 do 12 godina, glavni junaci su djed i unuci koji se u planinskim uvjetima suočavaju s brojim izazovima.

Duh u močvari, Gregov dnevnik, Charlie i tvornica čokolade ili Čudo knjige su koje imaju i svoju ekraniziranu verziju. Pa se može nakon pročitane knjige gledati i film te komentirati sličnosti i razlike i koja je verzija kvalitetnija.

Prosurfajte našim portalom, ima toga još…  

Sve o knjigama

Nedavno objavljeno

Kućna knjižnica – relikt ili odskočna daska?

Kućna knjižnica – relikt ili odskočna daska?

Imati police pune knjiga od zida do zida, od poda do stropa, uredno nanizane s onim pomičnim lojtricama i mekanom foteljom ili otomanom smaragdno zelene boje, na tepihu od prave vune u koji ti stopala propadaju, uz pucketanje vatrice u kaminu dok vani lagano sniježi –...

Čitaj mi opet i opet i opet i opet i opet i opet….

Čitaj mi opet i opet i opet i opet i opet i opet….

Svakom je roditelju drago kada dijete pokaže interes za knjige i kada na malom licu može vidjeti osjećaj sreće, uzbuđenje, zainteresiranosti dok mu čita priču. Nije mu teško istu priči pročitati ni dva, ni tri ni pet puta zaredom, ali kada već i roditelj i dijete i...