Tajna Ribljeg Oka


Autor: Kovačević, Hrvoje
Godina izdanja: 2012.
Nakladnik: Školska knjiga
Ilustrator: Kukić, Dario

Oznaka primjerenosti: zeleno

Roman je podijeljen u sedam poglavlja nazvanih po danima u tjednu; od ponedjeljka do nedjelje pratimo događaje u Domagojevoj obitelji. Glavni junak, Domagoj (11) rješava kriminalistički zaplet. Domagoj: znatiželjan, dosljedan, snalažljiv, maštovit, sklon izmišljanju, željan pustolovina, ima smisao za humor (ponekad i crni). Često kasni u školu jer ide dužim putem: smišlja razne izgovore. Promatra ljude pa izmišlja priče o njima sudeći po njihovu izgledu; daje im imena: Diplomat, Šetač, Prorok, Pjesnik, Ciganka, Umjetnica, Gangster, Tabator, Plesač.
Domagojeva baka ima van Goghovu sliku koju joj je na sajmu kupio muž Franjo (sada pokojni). Obiteljski prijatelj, ugledni likovni kritičar, Puhovski, procijenio je da je slika lažna. Baka u to ne vjeruje. Domagoj primjećuje da netko motri njihov stan – Riblje Oko; da im je netko bio u stanu; da je samo u njihov sandučić stavljena reklama za električara Horvata, da je baka izgubila ključeve; da je baka u tramvaju pričala s nepoznatom ženom o svemu pa i o slici; pokvario im se štednjak. Lažni električar dolazi u kuću. Budući da je Domagoj poznat po pričanju nemogućih priča, nitko ga ne shvaća ozbiljno pa svoje brige dijeli s djevojčicom Jagodom (koja mu je već bacila loptu u lice, polila ga sokom, iščupala pramen kose, ubola šestarom, zašarala mu torbu flomasterom); ona mu je sve povjerovala i upustila se u akciju istraživanja; energična, poduzetna, puna ideja. Između njih se javlja simpatija. Provaljuju u stan Puhovskog. Djevojčicu otima žena s tri madeža iznad oka i Riblje Oko. Električar je, zapravo, lopov koji je htio ukrasti sliku – on je dobar poznavatelj umjetnosti koji je u Nizozemskoj saznao da trag jedne izgubljene van Goghove slike vodi u Zagreb; otkrio je gdje se slika nalazi i htio ju je ukrasti uz pomoć Ribljeg Oka i žene s tri madeža.
Roman završava porukom da ono što je važno u životu nisu materijalna dobra nego povjerenje i ljubav prema najbližima. Roman je duhovit, napet, ima pozitivnu poruku, bogat rječnik. Dobro je izdanje Školske knjige u kojem je tekst metodički obrađen; na marginama su objašnjene nepoznate riječi, događaji, osobe, mjesta. Lijepe ilustracije.

Povezane recenzije

Zeleni pas

Zeleni pasAutor: Mihelčić, Nada

Godina izdanja: 2013.

Nakladnik: Alfa

Ilustrator: Novak, Petar


Oznaka primjerenosti: žuto

Alkar

AlkarAutor: Šimunović, Dinko

Godina izdanja: 1982.

Nakladnik: Školska knjiga

Ilustrator: Šimunović, Frano

Oznaka primjerenosti: zeleno