Sasvim sam popubertetio


Autor: Pilić. Sanja
Godina izdanja: 2002.
Nakladnik: Kašmir
Naslovnica: Fotospring, Maribor

Oznaka primjerenosti: crveno

Roman prati Lukin život na kraju osmoga razreda, razmišljanja o upisu u srednju školu, borbe s emocijama i izgledom, curama, obiteljskom situacijom. Dijete rastavljenih roditelja; živi sa sestrom i majkom; nakon 13 godina majka se razvela od oca koji je bio nerealan tip, stalno je o nečemu maštao, ali nikad ništa od njegovih poslova, neodgovoran; Luki nije žao što je otac otišao, nedostaje mu otac, ali ne taj konkretni koji se i ne sjeti njihovih rođendana. Drugi problem nosi lik Zvjezdane: popularna i atraktivna djevojčica, naoko savršena s kojom žele biti mnogi dječaci, živi s depresivnom majkom koju je zatekla u pokušaju samoubojstva. Treća nositeljica pubertetskih problema je Mirjana – bucka kojoj se vi rugaju zbog izgleda; odlučuje smršaviti i na kraju završava s Lukom u sretnoj vezi; njezina cijela obitelj trpi i zbog brata koji je otišao u Hare Krišnu („Što misliš kako je moj dio zagorske obitelji reagirao kada je majmun obrijao glavu i počeo tancati?“)

Roman nastoji oslikati probleme s kojim se djeca susreću u pubertetu, dok se nalaze na granici djece i odraslih; tako Luka u isti mah želi biti frajer, dobro izgledati, zavoditi cure, pije, puši, a s druge strane plače i želi da ga mama mazi i grli. Povremeno se stječe dojam da se iz knjiga o pubertetu izvadilo nekoliko citata da bi se čitateljima objasnilo što je to što im se događa („Radi se o pubertetu, zar ne? Svemu je on kriv. To je doba spolnog sazrijevanja muškarca i žene. Iz ličinka ću se razviti u leptira, račića ili žabu. Prije ili poslije. Prestat će me vitlati hormoni i dugačak jezik će se skratiti.“; „Zato je možda pubertet i nekako prijelazno i zeznuto razdoblje – više nisi dijete i ne možeš biti dijete, a onda se razljutiš. Na koga? Na roditelje, jer oni su najbliži. Pripremaš se za novu borbu, a najradije bi uživao u sigurnosti slike koju si ipak gradio godinama, a koja se svakim danom odrastanja sve više lomi…” “Djevojke su zaista drugačije od dječaka. Odraslije.“) Knjiga se bavi i seksualnošću: Luka hoda s dvije cure: sa Zvjezdanom da joj učini uslugu jer ona želi učiniti ljubomornim drugog dečka koji je počeo gubiti interes za nju; i s Mirjanom s kojom se voli ljubiti i uglavnom stalno bi se s njom ljubio i stiskao. A sviđa mu se i Mihaela. Za rođendan je dobio knjigu Seks za apsolutne početnike: „Uzeo sam Seks za apsolutne početnike. Kako funkcionira penis? Slika 1: penis nije tako jednostavan kako izgleda Slika 2: Uvijek prvi glavić. U sivom prozorčiću pod naslovom Mjerenje piše: ‘Veličina penisa može se mjeriti na različite načine, a muškarci obično odabiru onu metodu čiji im rezultati prikazuju penis većim.’“

Kraj: Luka i Mirjana šetaju Gornjim gradom, shvaćaju da će sve biti dobro – i upisi u srednju školu i ljeto pred njima i njih dvoje, zajedno.

Povezane recenzije

Zeleni pas

Zeleni pasAutor: Mihelčić, Nada

Godina izdanja: 2013.

Nakladnik: Alfa

Ilustrator: Novak, Petar


Oznaka primjerenosti: žuto

Alkar

AlkarAutor: Šimunović, Dinko

Godina izdanja: 1982.

Nakladnik: Školska knjiga

Ilustrator: Šimunović, Frano

Oznaka primjerenosti: zeleno