Knjigu pod bor

Već sredinom listopada police trgovina počele su se puniti božićnim asortimanom. Koliko god voljeli božićne blagdane i „najčarobniji“ mjesec u godini, za mnoge je to bilo pomalo šokantno i prerano da bi razmišljali o božićnim ukrasima, lampicama i božićnim motivima. Ipak Božić dolazi i htjeli bismo svojim najdražima pod borom, pokraj jaslica, staviti neki znak pažnje u obliku poklona.

Želje su različite

Znamo da neki ne vole mekane poklone, znamo da neki vole putovanja, nekima treba dobroga raspoloženja, inspiracije, mudrosti, razuma. Nekima pak okusa života na visokoj nozi, glamuroznih zabava i ekskluzivnih hotela. Neki bi sve dali za mirne čajanke s prijateljicama i skriveni vrt u kojem uzgajaju najmirisnije ruže. Neki bi vožnju brzim automobilom ili pogled na Zemlju iz svemira. Jedni bi sve dali za kolibicu na osami šume u kojoj pucketa vatrica u kaminu. Drugi želi biti slavni detektiv, izumitelj, pjevač, istraživač amazonske prašume i vrhunski nogometaš…. A ima i onih koji ne znaju što bi željeli, a opet očekuju da to u njima izazove wou efekt.

Pažljivo sa željama

Ove godine sve to zapravo i možemo ostvariti svojim najbližima. Ne, nismo otkrili da smo jedini nasljednici bogate tete iz Amerike, iako i to možemo biti. Ove godine poklanjamo knjige i tako ostvarujemo sve želje. Bez problema šaljemo svoje ukućane i prijatelje na egzotična putovanja, liječimo im slomljena srca, pretvaramo ih u kulinarske virtuoze i  osvajače najviših svjetskih vrhova, činimo od njih samopouzdane osobe pune inovativnih ideja i fantastičnog humora. Razvijamo im neuronske veze, produbljujemo koncentraciju i činimo ih pametnijima.

Koju knjigu staviti ispod bora?

Koju knjigu pokloniti? Na to pitanje 100 % točno može odgovoriti samo, da se tako izrazimo, poznavatelj budućega vlasnika te knjige. Preporučit ćemo nekoliko dobrih knjiga za djecu, no da bi uspjeh bio potpun treba barem malo poznavati osobu kojoj knjigu poklanjamo. Što voli čitati? Koje ga teme zanimaju? Imate li pred sobom „staroga“ knjigoljupca ili početnika?

Knjige serije Orkestar priča priču (Trnoružica, Orašar, Četiri godišnja doba…)  autorice Katy Flint odličan su izbor božićnoga poklona za djecu od 5 godina nadalje. Uz priču knjige omogućavaju i slušanje melodija klasične glazbe. A u najnovijem izdanju Orkestar priča priču – Učim svirati! slijeći upute djeca mogu zasvirati klasične skladbe. Na kraju svake knjige su informacije o autoru djela, mali rječnik pojmova klasične glazbe koji se spominju u djelu i na jednom mjestu sve melodije iz djela.

Slikovnice iz serije Pino su slikovnice za razvoj govora. Razni naslovi Pino na ljetovanju, Pino igre gestama i glasovima, Pino sastavlja rečenice, Pino na selu… prilagođene su različitom uzrastu male djece do 6 godina. Autorica Marta Galewska-Kustra je logopedica, a svaka knjiga ima uputu kako se koristi.

Veseli život u medinoj šumi tip je slikovnice koju djeca vole. To su slikovnice tražilice. Na stranicama se nalaze pojmovi koje dijete treba naći u bogato oslikanoj stranici. Događaja iz medine šume opisani su u stihovima što je drugačije od knjiga sličnog tipa. Takav tip slikovnice je i Moj slikovni rječnik, pronađi i otkrij. Uokolo velike slike nalaze se pojmovi koje dijete treba pronaći.

Za ljubitelje životinjskog svijeta dobar izbor je Antologija očaravajućih životinja koja ukratko na jednoj stranici donosi osnovne karakteristike raznih životinja. Za stariju djecu osnovnoškolskog uzrasta. Vrlo zanimljivo napravljen knjiga u stilu enciklopedije za djecu je knjiga Upoznaj svijet, riznica općeg znanja za radoznalce. Njezina posebnost je u tome što ima puno prozorčića ispod kojih se krije još činjenica ili zanimljivost o određenoj temi. Na kraju knjige je i kviz. Nešto klasičniji tip dječje enciklopedije je Dječja enciklopedija u izdanju Naše djece i odličan je izbor za djecu osnovnoškolskog uzrasta.

Možda dijete već ima svoga omiljenoga junaka pa mu nije loše kupiti i slikovnicu/knjigu  s poznatim likom koju još nema. To je Petra, Medo Tobi, Jakov, Prljek i Mrljek, Greg…

Također je dobar izbor kupiti lektirni naslov. Drugačiji je učinak kada se knjiga posudi iz knjižnice a drugačiji kada se „posudi“ i obiteljske biblioteke. Pavličićevi, Kušanovi, Gardaševi lektirni naslovi dobar su odabir za poklon i popunjavanje obiteljske knjižnice.

A kada još napišemo posvetu pa makar i jednu rečenicu: „Mojoj dragoj neponovljivoj kćeri od mame.“; „Našem sinu koji nam  u život unosi puno radosti. Vole te mama i tata“; „Ove si godine bio jako hrabar. Ponosni smo na tebe“… stvaramo novu obiteljsku priču koja ostaje zabilježena i kada djeca odrastu i odu od kuće.

Adventski knjigokalendar

Još prijedloga koje biste knjige mogli pokloniti u kojoj prilici možete pronaći na https://sveoknjigama.e-roditelj.hr/pokloni-knjigu/. Također planiramo adventski knjigokalendar, tj. odbrojavanje dana do Božića odjavom jedne knjige dnevno s temom Božić, pa možda i tu pronađete inspiraciju za poklon dobre božićne knjige ili preporuku koju se božićnu knjigu ne isplati kupiti/pokloniti.

Poklanjanjem knjiga činimo višestruko dobro. Od toga da smanjujete broj lego kockica zaboravljenih na podu na koje se možete ubosti do toga da ćete uživati gledajući svoj dijete zadubljeno u radnju priče ili ćete provesti kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom čitajući mu te ćete ujedno postavljati temelje za sveopći uspjeh svoga djeteta, nećaka, unuka.

Sretan Božić želim vam portal Sve o knjigama

Nedavno objavljeno

Kućna knjižnica – relikt ili odskočna daska?

Kućna knjižnica – relikt ili odskočna daska?

Imati police pune knjiga od zida do zida, od poda do stropa, uredno nanizane s onim pomičnim lojtricama i mekanom foteljom ili otomanom smaragdno zelene boje, na tepihu od prave vune u koji ti stopala propadaju, uz pucketanje vatrice u kaminu dok vani lagano sniježi –...

Čitaj mi opet i opet i opet i opet i opet i opet….

Čitaj mi opet i opet i opet i opet i opet i opet….

Svakom je roditelju drago kada dijete pokaže interes za knjige i kada na malom licu može vidjeti osjećaj sreće, uzbuđenje, zainteresiranosti dok mu čita priču. Nije mu teško istu priči pročitati ni dva, ni tri ni pet puta zaredom, ali kada već i roditelj i dijete i...