Debela: keks, čips & ljubavna bol


Autor: Šesto Stipaničić, Silvija
Godina izdanja: 2002.
Nakladnik: Školska knjiga
Ilustrator: Junaković, Svjetlan

Oznaka primjerenosti: crveno

Tinejdžerski roman pisan u formi dnevnika koji prati Ladin život od 15. do 17. godine – nezadovoljstva zbog debljine, manjak samopouzdanja, povlačenje iz društva, prejedanje uz TV, početak pušenja, inspiriranje ljubavnim filmovima, maštanja o dečkima; tinejdžerska razmišljanja o školi i profesorima, odraslima. Uz Ladin život pratimo i živote njezinih prijatelja vršnjaka, njezinih roditelja, brata, poznanika. Knjiga je pisana vrlo zanimljivo, autorica drži pažnju čitatelja, duhovita je, lakočitljiva. Godine 2001. dobila je prvu nagrada „Ivana Brlić-Mažuranić“ i uvrštena je na Časnu listu IBBY-a. Iz Pogovora knjige (Dubravka Težak) saznajemo da „Silvija Šesto Stipaničić se ovim svojim djelom pojavljuje i kao rušiteljica tabua. Naime, u svjetskoj književnosti sedamdesetih-osamdesetih godina jača poseban dio književnosti – književnosti za tinejdžere, u kojoj se počinju naveliko rušiti tabu teme dječje literature: bolest, smrt, seks, ženska emancipacija, maloljetnička prostitucija, homoseksualnost, droga i sl.“

Ukratko: to je roman u stilu ljubića u kojem frustrirana, ali inteligentna bucka dovodi svoje tijelo u red i nalazi frajera svojih snova, naravno svoga dugogodišnjeg prijatelja koji je uvijek bio uz nju i koji je istinski razumije i poznaje. U trenutku kada je pomislila da je Zlatko ne voli pokušala se ubiti. Napila se, ali ju je Zlatko pronašao dok je vikala: „Pijem zbog ljubavi, pijem zbog tebe, Zlatko!“, odveo u bolnicu i spasio život. (Reakcija njezinih roditelja: kada sljedeći put odlučiš napiti se, učinit ćemo to zajedno). Opisan je i njihov prvi seks: crni čipkasti grudnjak i gaćice. Da kliše bude potpun: na kraju Lada na lotu osvaja 2 mil. kuna. (uz lovu ima i Zlatka i psa, kojeg vodi u šetnju: „Prvi put u životu osjećala sam da sam rođena pod sretnom zvijezdom. Sve mi je krenulo…“) Happy end!
Njezina je najbolja prijateljica zgodna i mršava Ivana koja je izgubila nevinost u 8. razredu i koja spava sa svakim dečkom koji joj se svidi. Lada za nju kaže da se u tim slučajevima ponaša kao muško. Ivanina majka vara oca s duplo mlađim kolegom s posla. S Ivanom je Lada između 6. i 7. razreda eksperimentirala: valjala se po krevetu, izmjenjujući uloge hineći da vode ljubav. Druga njezina prijateljica je Sanja: homoseksualka; u mladosti ju je pokušao silovati rođak; često se na tulumima napije pa završi u bolnici iako zbog šećerne bolesti ne bi smjela piti. Dado, Ladin brat, zbog seksa dovodi djevojku doma dok nema roditelja, ona ostaje trudna, odlučuju se na abortus. Dado ispada dobar dečko jer se on želio oženiti tom djevojkom, ali ona nije željela; i njegovao ju je nakon abortusa u svojoj kući dok su roditelji bili na moru, a između Dade i Lade se prvi put osjećalo zajedništvo ravnopravnih jedinki kada ju je zamolio da o tome ne govori roditeljima. Silvio je prvi momak s kojim se Lada poljubila, narkoman. Ladini vršnjaci: više-manje svi puše (i oni koji ne puše do kraja knjige počnu), kada izlaze van, napiju se. Prijateljice Ladine mame su Slavica nekada odlična novinarka danas alkoholičarka i propala žena i Vera koja se uvijek šalila i bila nasmijana, a onda se objesila. Na razrednom tulumu u vikendici: djeca igraju bocu istine, neke od istina: „izgubio sam nevinost s maminom prijateljicom“; „drkam svaki dan“; „Prekjučer sam poševio maminu prijateljicu“ + razgovori o nemogućnosti zamišljanja seksa njihovih roditelja; jedna je djevojka vidjela baku i djeda dok su se seksali. Roman obavijen dimom cigareta, alkoholom koji teče u potocima i seksom tinejdžera (i odraslih) kao presjek stvarnosti koju žive mladi u Zagrebu.

Nedavno objavljeno

Božić s Mihaelom

Božić s MihaelomAutor: Šesto, Silvija

Godina izdanja: 2014.

Nakladnik: Semafora

Ilustrator: Gradski, ŽeljkaOznaka primjerenosti: zeleno

Zeleni pas

Zeleni pasAutor: Mihelčić, Nada

Godina izdanja: 2013.

Nakladnik: Alfa

Ilustrator: Novak, Petar


Oznaka primjerenosti: žuto