Treba li se naše dijete družiti s Gregom, Gaćešom, Gatesom i njima sličnima?

Kaže se da je put do pakla popločan dobrim namjerama. Nešto od toga može se dogoditi i u našim najboljim namjerama preporuke knjiga koje bi djeca trebala čitati. Iz dobre namjere moguće je da naštetimo djetetovoj ljubav prema čitanju nudeći mu knjige koje se nama sviđaju i za koje mislimo da su korisne za dijete.

Bestseleri?

Moj je sin došao kući iz škole i pohvalio se da je posudio knjigu u bibliobusu, odmah ju je počeo čitati i nije se prestajao glasno smijati. Kad sam vidjela da u rukama drži knjigu na čijoj je naslovnici bilo kao neko jaje u gaćicama i crvenim plaštem pokušala sam pročitati naslov: Kapetan Gaćeša i napad zahoda-Laprdala. Pitala sam ga što je to tako smiješno, no od smijeha nije mogao odgovoriti. Bila je to druga od ukupno trinaest knjiga koje je posuđivao i umirao od smijeha. Ubrzo sam saznala da ono na naslovnici nije jaje već superjunak kapetan Gaćeša kojeg su smislila i zabunom oživjela dvojica četvrtaša Darko i Marko, a koji se bori s raznim ovozemaljskim i izvanzemaljskim opasnostima koristeći se djeci supersmješnim riječima, kakica, gaćice, zahod te životopisnim likovima i nezamislivim avanturama: Zvečko Zvongačić, kakana urota kapetana Kakogaća, bionički Balonja, bubnuta babetina, osveta turbo zahoda, revanš radioaktivnih robo-gaćica, Purpurna prdara, sir Smradonja, maslačak ljudožder s planeta Zlokob. „Epski roman o junaku nad junacima“ (usput, preveden na 20 jezika) megahit je među djecom.

Još popularniji je Greg Heffley, dječak koji piše svoj ne dnevnik već kronike (“Prije svega, da nešto raščistimo: ovo su KRONIKE, a ne dnevnik. Znam što piše na koricama, ali kad mi je mama išla ovo kupiti, IZRIČITO sam joj rekao da mi ne kupi nešto na čemu piše “dnevnik”.) U 16 nastavaka čitamo o njegovim „pustolovinama“. Greg je slabašan, neshvaćen, inteligentan dječak koji bi najradije po cijele dane igrao videoigrice. Ima obitelj koja ga izluđuje, tata ga stalno tjera da nešto radi, stariji brat ga stalno uvaljuje u nevolje, mlađi brat nikada nije kriv za ono što napravi, najbolji prijatelj mu je Rowley koji nije baš bistar i jako je djetinjast. Škola je neprijateljsko okruženje u kojem mora preživjeti. Od prvoga izdanja 2007. prodano je više od 250 milijuna primjeraka i preveden  je na 65 jezika.

Na vrhu popularnost kod djece je i Tom Gates koji u svoj dnevnik bilježi ono što se događa i to ilustrira crtežima koji su djeci zabavni. Sa svoji prijateljem Derekom ima bend Psi zombiji, voli jesti karamel vafle, izluđuje svoju sestru i pokušava preživjeti školsku godinu. Od prve knjige 2011. prodano je 11 milijuna primjeraka i prevedene  su na 44 jezika.

Roditeljska misija

Iako možda nijedna od ovih knjiga i ostalih koje naša djeca izaberu u knjižnici privučena naslovnicama ili omjerom teksta i ilustracija ne bi bio naš prvi izbor, naš je zadatak potaknuti u djeci ljubav prema čitanju i pokazati im da je čitanje ugodna aktivnost. Ne trebamo ih bombardirati književnim remek-djelima jer će ih uživanje u čitanju knjiga koje im se sviđaju potaknuti da s vremenom čitaju i zahtjevnije i ozbiljnije, kvalitetnije knjige. Ne treba ih sprječavati u čitanju samo zato što se nama čini da čitaju pogrešnu, otrcanu, sadržajno nekvalitetnu, čak i zaglupljujuću knjigu. Ono na što trebamo paziti je to da je knjiga primjerena njihovoj dobi. I to svaka knjiga pojedinačno.  (Npr. neke knjige kapetana Gaćeše prelaze tu granicu.)

O ukusima se ne raspravlja?

Svaki čovjek ima svoj literarni ukus. Svako vrijeme ima svoj literarni ukus. Puno je primjera u kojima je književna kritika nešto proglasila remek-djelom, a da se čitatelji nisu s time složili ili da je kritika nešto proglasila šundom, a da su čitatelji bili oduševljeni. Jedan od najpoznatijih primjera je i slučaj naše najčitanije spisateljice Marije Jurić Zagorke. Književni teoretičar Stanko Lasić: „nitko od naših pisaca nije bio toliko ismijavan i preziran kao ona i njezina književnost“ i „nijedan hrvatski pisac nije bio toliko čitan pa i voljen kao ona“. Njezina su djela bila iznimno čitana, s velikom napetošću su se iščekivali nastavci njezinih romana, a u istom je času prozvana  spisateljicom „šund literature za kravarice“; punila je kazališta, a u istom času izrečen je sud da njezina komediografija „odiše po staji“ i da joj aplaudira samo „opskurna uličarska masa“, dok je kulturna publika pozvana da je počasti „svojim odsustvom“.

Učenje plivanja

Gregov dnevnik i slične knjige su kao odskočne daske koje pomažu djeci da zavole čitanje te da ih odrazi u čitateljske vode ili kao teretane u kojima se ojačavaju čitateljski mišići kojima će onda bez problema snažno zamahivati i plivati zahtjevnijom literaturom ili zaranjati u nju proničući dublji smisao pročitanoga i sebe samih.

 

Sve o knjigama

Nedavno objavljeno

Kućna knjižnica – relikt ili odskočna daska?

Kućna knjižnica – relikt ili odskočna daska?

Imati police pune knjiga od zida do zida, od poda do stropa, uredno nanizane s onim pomičnim lojtricama i mekanom foteljom ili otomanom smaragdno zelene boje, na tepihu od prave vune u koji ti stopala propadaju, uz pucketanje vatrice u kaminu dok vani lagano sniježi –...

Čitaj mi opet i opet i opet i opet i opet i opet….

Čitaj mi opet i opet i opet i opet i opet i opet….

Svakom je roditelju drago kada dijete pokaže interes za knjige i kada na malom licu može vidjeti osjećaj sreće, uzbuđenje, zainteresiranosti dok mu čita priču. Nije mu teško istu priči pročitati ni dva, ni tri ni pet puta zaredom, ali kada već i roditelj i dijete i...