Čitaj mi opet i opet i opet i opet i opet i opet….

Svakom je roditelju drago kada dijete pokaže interes za knjige i kada na malom licu može vidjeti osjećaj sreće, uzbuđenje, zainteresiranosti dok mu čita priču. Nije mu teško istu priči pročitati ni dva, ni tri ni pet puta zaredom, ali kada već i roditelj i dijete i ptice na grani znaju kako priča ide, roditelji polako gube živce i nastoje mališana uvjeriti da ima još punnnoooo priča koje kriju velike pustolovine i još bolje likove. No dijete ostaje pri svom: Čitaj mi opet. I opet i opet, sve dok i sami iako ne znaju čitati „čitaju“.

Riječ je o rutini

Zašto djeca vole slušati istu priču, gledati isti crtić? Kratko rečeno: to im daje osjećaj sigurnosti. Djeca vole rutinu. Ona im daje osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Večera, kupanje, pidžama, pranje zuba, priča za laku noć i spavanje. Igra, ručak, kratki crtić, popodnevno spavanje. U čitanju iste priče događa se slično. Osjećaju se sigurno i imaju osjećaj kontrole kada znaju što slijedi. Velika je dobrobit ponavljajućih aktivnosti u djetetovu razvoju.

Isto, a  svaki put novo

Iako toga nisu svjesna, djeca od čitanja iste priče imaju višestruku korist. Jer tom ponavljajućom aktivnošću sadržaj postaje dio njihove memorije. Osim toga nauče emocionalno sudjelovati u detaljima priče.

Osim toga ponavljanje je temelj učenja. Tako da kada dijete nakon ponavljanja može reproducirati postaje svjesno da zna i da može, tj. – počinje vjerovati u svoje sposobnosti. A zbog toga mu raste samopouzdanje te će se odvažiti prihvati i zahtjevnije zadatke.

Također svakim ponavljanjem uči nove riječi, upija jezične obrasce i brže usvaja nove riječi te tako razvija predčitateljske vještine.

Ponavljanjem priče jedan se put ima priliku fokusirati na priču, pa drugi put na likove, pa na detalje. Te tako pomalo usvajaju sve kompleksnije informacije.

Sa željama oprezno

Dakle, djeca ne traže čitanje uvijek iste priče da bi izludila roditelje, već jer to uvelike pogoduje njihovu razvoju. Stoga duboko udahnite i po 25 put počnite čitati isti tekst. Možete predložiti djetetu neka ono sada vama čita ili mu tu i tamo ponudite neku šareniju naslovnicu, možda upali. Ali ne veselite se previše jer tko zna koliko ćete puta čitati tu novu priču.

I izgled knjige naslovne fotografije članka rezultat je višestrukog čitanja. (Slično se osjeća i roditelj nakon uzastopnog čitanja iste knjige.)

 

Sve o knjigama

 

Povezane recenzije

Knjigu pod bor

Knjigu pod bor

Već sredinom listopada police trgovina počele su se puniti božićnim asortimanom. Koliko god voljeli božićne blagdane i „najčarobniji“ mjesec u godini, za mnoge je to bilo pomalo šokantno i prerano da bi razmišljali o božićnim ukrasima, lampicama i božićnim motivima....